De behandeling
Bij aanvang van de behandeling zal ik het paard eerst onderzoeken op eventuele afwijkingen (zwelling, pijn, veranderde temperatuur etc.) en contra-indicaties. Hierna wil ik het paard in beweging zien op het harde en eventueel ook op het zachte aan de longe. Vergelijkbaar met een kreupelheidsonderzoek van de dierenarts. Na deze observatie in stand en beweging zal ik het paard onderzoeken in een voor hem rustige omgeving. De gevonden probleemzones worden behandeld. Omdat alle weefsels en structuren van het lichaam in contact staan met elkaar kan het voorkomen dat mijn behandeling zich op een heel andere plek manifesteert dan de voor de eigenaar bekende klacht. Problemen van het voorbeen ontstaan namelijk veelal vanuit de rug, schouder en lage halswervels. Mijn behandeling bestaat enkel uit manuele technieken en het paard zal het over het algemeen als ontspannend ervaren. Veel mensen denken dat het ‘kraken’,de manipulaties, met kracht worden uitgevoerd en dus pijn met zich mee zal brengen. De manipulaties gebeuren middels een snelle beweging en zeer weinig kracht waardoor het paard hier nauwelijks ongemak aan ondervindt.
De duur van de behandeling hangt volledig af van de ‘grootte’ van het probleem. Ook kunnen klachten die al langer bestaan meer tijd vergen. Je kan je voorstellen dat een paard dat al een langere periode met rugklachten in de wervelkolom loopt zich door middel van compensatie strategieën is gaan overbelasten in andere delen van het lichaam.
Enkele voorwaarden voor het slagen van een behandeling:
- De behandeling moet plaats kunnen vinden in een voor hem rustige omgeving.
- Het paard moet voor de behandeling schoon en droog zijn. Bij een nat paard zal mijn onderzoek een vertekend beeld kunnen geven.
- Het paard mag enkele uren voor de behandeling niet bereden of gelongeerd zijn.
- Indien het paard medicatie krijgt is het verstandig mij dit van te voren te melden. De uitkomsten van mijn onderzoek zullen minder betrouwbaar zijn wanneer het paard bijvoorbeeld pijnstilling heeft gekregen.